“Porcus” és una novel.la curta escrita originalment en euskera. Guanyadora dels premis: Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil (2023) atorgat pel Ministerio de Cultura y Deporte d’Espanya, i el Premio Xavier Lizardi (40ª edición)(2022) atorgat per l’Ajuntament de Zarautz.

La història està escrita en primera persona per la seva protagonista, una glaciòloga de nom Bekeret.

Durant el seu treball als Alps, el seu col·lega i mentor Gaspard li comunica que amb els desgel dels Pirineus dels País Basc, per la banda francesa han trobat tres cadàvers momificats. Els que sembla dos humans i un animal, juntament amb ells apareix un llibret. Intrigada pel que va succeir a aquests cadàvers, Bekeret creu que la clau del succés es troba en el llibret que sembla un diari. Però, aquest no és res més que una edició de la traducció en euskera de l’Evangeli segons Sant Joan. Tot i així, el text té unes paraules subratllades que li fa pensar que pot amagar un missatge encriptat.
Amb l’ajuda del seu amic lingüista van desentrellant la història trista i macabra que s’amaga darrera aquestes paraules, en la que apareix la mort d’un nadó, l’ajusticiament d’un animal com si fos un humà i la intransigència de l’església.
Un relat curt, però poètic en el que descobrim com d’absurd pot arribar a ser el comportament humà, però a la vegada també la vessant generosa i empàtica de les persones que fan evolucionar l’humà com a espècie.