Sinopsi editorial

A la ciutat de Lucille es diu a les criatures que ja no hi ha monstres. La Jam i el seu millor amic, en Redemption, han crescut amb aquesta lliçó ben apresa. Però quan la Jam troba MASCOTA, un ésser de colors amb banyes i urpes, que surt d’un dels quadres de la seva mare i una gota de la seva sang, es veu obligada a qüestionar tot allò que li havien explicat. MASCOTA ha vingut per caçar un monstre i l’ombra d’alguna cosa tenebrosa que assetja la casa d’en Redemption. La Jam ha de lluitar no només per protegir el seu millor amic, sinó també per descobrir la veritat i respondre la pregunta: com es pot salvar el món dels monstres si ningú vol admetre que existeixen?

Emezi no només reflecteix famílies i formes de viure l’amor no heteronormatives sinó que, a més, defensa que cal canviar la manera com ens relacionem i com cuidem els uns dels altres.

La història de la Jam és una denúncia al·legòrica de les mancances d’Estats Units a l’hora de reconèixer i gestionar els problemes socials. Sobretot, de la inacció envers l’elevada taxa d’assassinats de dones negres trans.

Finalista del National Book Award a la categoria de literatura juvenil 2019

Millor llibre de l’any a New York Times

Millor llibre de l’any a la revista Time

Llibre preferit de l’any a NPR

Millor llibre de l’any a School Library Journal

Millor llibre de l’any a Publishers Weekly

Millor llibre de l’any a la Biblioteca Pública de Nova York

Millor llibre de l’any en la categoria de literatura juvenil a BuzzFeed

Guanyador del Premi Stonewall en literatura infantil i juvenil 2020