Compartir les experiències de lectura a l’aula és fonamental si volem crear hàbits lectors durant l’educació primària. Compartir amb els iguals les experiències de lectura ajuda a crear comunitat lectora entre el grup classe, sense oblidar per això la mediació fonamental que com a mestres cal que fem entre les obres i la canalla. Tot i així, moltes vegades no sabem com començar i com treure suc a llibres que sens dubte suggereixen molt més del que diuen. 

Per aquest motiu us volem recomanar una guia didàctica per a mestres d’infantil i primària que les professores de la UIC Mariona Graell i Maria Pujol han preparat per poder fer tertúlies literàries a l’aula. Una feina molt útil que dona eines pràctiques als que cada dia compartim aula amb nens i nenes per conduir i dirigir converses sobre llibres amb infants. I és que la lectura no ha de quedar-se només en l’escenari individual de lector i llibre, sinó que les històries han de poder ser compartides amb la resta de companys i companyes de classe per crear espais vivencials d’una cultura compartida. Fa molts anys que la literatura científica ens ve reivindicant la importància de la lectura entre iguals; posem-nos-hi i aprofitem aquests 30 minuts de lectura que tant ens enorgullim que fem per crear experiències significatives de lectura a l’aula seient en rotllana i parlant de llibres. La guia la podeu trobar de forma gratuïta  i en format digital al següent enllaç: https://repositori.uic.es/handle/20.500.12328/3684 

Si Aidan Chambers, el gran precursor de la conversa literària entre infants, especulava ja fa 30 anys al seu cèlebre assaig Dime: los niños, la lectura y la conversación que qualsevol mestre sortit de la facultat hauria de dominar un univers d’uns 500 llibres infantils i juvenils, sens dubte, aquest dossier li serà de gran utilitat per posar-ho en pràctica i mobilitzar un corpus literari de qualitat. Recomanem amb insistència la seva lectura i posada en pràctica a l’aula.