«Els desconnectats» de David Nel·lo és una novel.la per a joves que podríem classificar dins del gènere de la ciència ficció per què ens situa en una societat distòpica en la que tothom està connectat a la xarxa a través d’un dispositiu anomenat “handy” connectat a la xarxa “It’s me”.
En aquesta societat però hi ha un poble dissident anomenat Malkonektita en la que no existeix xarxa, els habitants d’aquest poble viuen al marge dels que és els mòbils, la intel·ligència artificial i qualsevol aparell que depengui de la connectivitat.
El protagonista de la història en Nani comença la novel.la sent un nen de primària que va d’excursió a Malkonektita i en queda molt sorprès. Durant el relat en Nani es fa gran i ens explica la vida i la pèrdua de la seva germana Magdalena. La Magdalena té una discapacitat relacionada amb una malformació a la mà esquerra. Els dos germans tenen molta curiositat i admiració per aquesta societat fora de la connectivitat. La Magdalena comença una relació amb l’Òscar, un jove que ha nascut dins Malkonektita.
La novel.la, que tant pot ser llegida per joves com per grans reflexiona sobre diversos temes que poden obrir molts debats com el control que pot exercir sobre nosaltres viure en un món hiperconnectat, on qualsevol moviment pot ser vigilat i la inseguretat que ens provoca la incomunicació a través d’aparells electrònics; l’ús de la IA per a la cura i vigilància de persones dependents i la pèrdua de la seva llibertat; de si els governs experimenten en la nostra societat i les conspiracions que això comporta.

«Sento les rialles i els crits, veig com llancen el pal al gos, i com l’animal corre per recollir-lo i els hi torna i ells l’acaricien i li diuen que és un gos molt llest. Llavors se’m fa un nus a la gola i em pregunto si eren ells o si som nosaltres els desconnectats»