La vida de l’Ernest no és apassionant ni plena d’aventures, com podria ser-ho la de qualsevol protagonista d’una història. De fet, ni tan sols és divertida. Viu enfonsat en la rutina del dia a dia amb la seva àvia, ja que la seva mare va morir i el seu pare va desaparèixer. Però un dia tot canvia quan coneix a la Victòria, una nena comunicativa, oberta i expansiva, extravertida i dinàmica, fins i tot podríem dir-li exuberant. Filla d’una família nombrosa especial, amb tretze germans, l’Ernest no sap per què, però es fan inseparables. Coneix casa seva on regna l’entusiasme i el bullici, i s’adona del que és una família. És per això que se li desperten les ganes de saber més sobre el seu pare, perquè l’única cosa que sap és que no és mort. Així doncs, l’Ernest comença una aventura per buscar-lo, i sap que la seva nova companya li farà costat en aquesta recerca de la felicitat.

No, tot i que pot semblar-ho pel títol, no és una història d’amor romàntic. Estem davant d’una història de creixement personal. Des de la primera vinyeta el lector empatitza amb l’Ernest, el protagonista, i l’acompanya en aquesta recerca de la felicitat, en les ganes de sortir del pou, per escapar de la seva trista i grisa rutina, guanyant motivació i perdent pors. Si una cosa m’agradaria destacar d’aquesta història és la versatilitat que la defineix. Tant la poden gaudir els nens i les nenes del cicle per la que l’hem recomanat com pot captivar un adult (com m’ha captivat a mi).

La història és preciosa, i, abans d’obrir el llibre, jugava amb avantatge perquè ja la coneixia: és un còmic basat en el llibre amb el mateix nom, que el setembre de 2015 l’editorial Nandibú va permetre’ns llegir en català. Ha estat una obra molt guardonada (Premi Chronos, Premi Goya Découverte, Premi Orbil, Festival d’Angoulême), i no és d’estranyar, ja que la delicadesa de la història combina perfectament amb les tendres il·lustracions de Thomas Baas.

Així com la història sabíem que tenia un èxit assegurat veient la fama que va tenir el llibre uns anys enrere, l’il·lustrador ha superat amb escreix el repte que se li va plantejar. Thomas Baas permet encisar-nos amb cada vinyeta del còmic, donant color amb tons suaus i tendres, i aportant l’emoció que ens vol transmetre en cada vinyeta. Amb un traç amable i dolç, connecta a la perfecció amb el tarannà que Susie Morgenston vol transmetre.

Els dos protagonistes són pols totalment oposats, però es complementen. Donen al lector una sensació d’aire fresc, on l’amistat i l’esperit de superació i evolució tenen un paper clau.

Us ben asseguro que us arribarà al cor.