Sembla mentida la gran quantitat de temes relacionats amb la part final de les nostres extremitats superiors. Tal i com es pot llegir a l’entrevista amb l’autora i l’il·lustrador del llibre, la intenció de la publicació d’aquest acurat i alhora humorístic llibre de coneixements és donar a comprendre curiositats de la part del cos “que tenim més a mà”. La idea neix de l’autora, Magda N. Garguláková, a qui li “fascina l’aparent banalitat de la mà humana”. Ens les veiem cada dia i les utilitzem en la majoria dels nostres actes quotidians, però potser no ens hi parlem prou a pensar en com d’importants són, les mans.

Els creadors d’aquest llibre ens fan un repàs des dels seus components interns, els quals han d’estar en perfecta interacció perquè tot funcioni com cal, fins a aquells elements més externs, com poden ser accessoris o bastons que funcionen com un annex extra en el nostre dia a dia.

Ja des del principi es veu la coordinada intenció de l’autora i l’il·lustrador d’elaborar un llibre amè, divertit i amb tocs d’humor. L’índex dels continguts no està endreçat per ordre cronològic però si que està il·lustrat de manera que dins de la silueta d’una mà gegant s’hi mouen un seguit de pictogrames de diverses mans. Cadascuna d’elles representa un contingut en el que el llibre està dividit, i està acompanyat d’una fletxa amb el número de la pàgina on es troba. Pel meu gust, està molt ben resolt. En ocasions, el llibre ens regala un “anunci publicitari”, com no podia ser d’una altra manera, lligat amb les mans i, de tant en tant, també hi ha tires còmiques. Aquests dos elements són exemples que el llibre no atabala amb un excés d’informació, sinó que és entretingut i de lectura àgil.

I és que, què faríem sense les nostres mans? Ens permeten suportar, poden moure’s, flexionar-se, sentir, protegir, cooperar… No obstant, la guia també té en compte que les persones podem patir una pèrdua de les extremitats com a resultat d’un accident, una malaltia o una guerra; per tant, fa temps que va néixer la necessitat d’implementar pròtesis. També dedica una part a parlar dels elements del llenguatge no verbal i del llenguatge de signes, diferent segons el país on es trobi.

Trobar semblances i diferències tan notòries en un element tan quotidià es converteix en un joc altament addictiu; i no només pels més petits, sinó també pels grans. Pot ser un llibre per descobrir curiositats i compartir entre pares i fills, de ben segur que enceta converses ben profitoses on comunicar diferents punts de vista.

Val a dir que a “Mà. Una guia completa” es té en compte la perspectiva de gènere. Per exemple, quan es parla de mans famoses, l’autora fuig dels estereotips de sempre i busca exemples ben trobats de famosos i famoses on les seves mans han estat clau per desenvolupar la seva tasca, ja sigui artística, esportiva, simbòlica o de treball.

Faig una valoració excel·lent del llibre, i més si es tenen en compte les il·lustracions, elaborades amb aquesta gràcia. L’il·lustrador, Vítezslav Mecner, a través d’una gamma cromàtica de 3 colors (el blau, el rosa i el groc) dona llum de manera que permet seguir el fil amb molt d’encert. Les il·lustracions no són decoratives, sinó que estan perfectament integrades amb el text i sovint donen informació rellevant que permeten al lector comprendre amb més exactitud el que s’està exposant.

Com va dir el filòsof Immanuel Kant (1724 – 1804), “la mà és la part visible del cervell”. I sí, cada moviment de la mà està operat pel cervell, i gràcies a elles podem expressar i desenvolupar-nos en el nostre dia a dia.

–       Llibre seleccionat a la Braw Amazing Bookshelf 2022 dels premis de la Fira de Bolonya.

–       Enllaç al booktràiler elaborat per l’Editorial.