29 de maig de 2022

Aquesta setmana hem llegit...

Aquesta setmana, les lectures són a carrec de les mediatecàries d'Escola Pia Nostra Senyora, unes entusiastes dels àlbums, còmics i novel·les gràfiques.

Aposten per aquests títols indicats per als alumnes de Cicle Superior i primer cicle d'ESO.


LEYL, Kat. Snapdragon. Astronave, 2021.

L’Snap és una nena que està convençuda d’una cosa: a la seva ciutat hi viu una bruixa. Decidida, anirà a casa de la suposada fetillera per sortir de dubtes. La realitat és que la Jacks és una dona gran, solitària i malcarada que té una feina ben estranya: vendre esquelets d’animals per Internet. Qualsevol altra persona marxaria espantada, però l’Snap no és com la resta i es proposa aprendre el seu ofici.

Mica en mica, anirà coneixent la misteriosa Jacks i descobrirà alguns dels seus secrets i un inesperat vincle amb el passat de la seva família. 


BROSGOL,Vera. ¡Prepárate!.La cúpula, 2021.

Heu anat de campaments alguna vegada? La Vera, una nena russa de nou anys, se’n mor de ganes. Cada estiu, veu com les seves companyes de classe marxen emocionades a fer tot tipus d’activitats divertides mentre ella es queda a casa, ja que la seva mare no es pot permetre més despeses. Quan descobreix que hi ha un campament per a nens russos, més econòmic i subvencionat per l’església de la seva comunitat, té clar que és una oportunitat que no pot deixar escapar. 

Però un cop allà, s’adona que aquell indret no és tan meravellós com havia imaginat: les noies més grans li fan la guitza, ha d’aguantar avorrides lliçons d’història russa i el pitjor de tot…els lavabos són fastigosos. TOUSSAINT, Kid. Elles 1. La noia nova (les noves). Base, 2022.

Us recomanem el primer volum d’una sèrie de còmics escrits per en Kid Toussaint i meravellosament il·lustrats per l’Aveline Stokart, Elles. La noia nova (noves).

La protagonista d’aquesta història és l’Ella, una noia intel·ligent, divertida i simpàtica, que arriba nova a l’institut i no triga a integrar-s’hi gràcies al seu bon caràcter. Però a mesura que van passant les setmanes, els seus nous amics s’adonen que la seva manera d’actuar canvia dràsticament d’un dia per l’altre. Els canvis de caràcter són tan radicals que la sensació que tenen és que en ella hi conviuen fins a cinc personalitats diferents, i no totes amistoses…cinc Elles. 

Quin misteri amaga la seva amiga? Té només cinc personalitats o encara en falta alguna més per descobrir?


DOCTOROW, Cody; WANG, Jen. En la vida real. Sapristi, 2015.

Sou aficionats als videojocs en línia multijugador? Els mots “gamer”, “farmer”, “raid” o “bot” us resulten familiars? Si la resposta és afirmativa, de ben segur que us sonen, tot i que potser no en sou conscients del seu costat fosc. I si és la primera vegada que us topeu amb aquests conceptes, la novel·la gràfica “En la vida real” us acostarà a aquest món, sovint desconegut però de rabiosa actualitat, que és refugi i font de diversió per a milions de persones arreu del planeta. 

Com defensen els seus autors, Jen Wang i Cory Doctorow, En la vida real tracta de videojocs i economia, de la cara amable dels entorns virtuals, un lloc on podem adoptar noves identitats, forjar relacions i allunyar-nos de les convencions socials; però també de les injustícies i els negocis especulatius d’algunes empreses que fomenten l’explotació de treballadors i les desigualtats.

En definitiva, aquest còmic entoma el repte de tractar i explicar temes complexos alhora que ens fa veure que darrere els píxels i les pantalles i hi ha algú de carn i os.