12 de maig de 2021

Adults: maig


 
LES VENCEDORES. Laetitia Colombani. Salamandra, 2020

Als quaranta anys, la Solène pateix una greu crisis personal i professional. Per ajudar-la a recuperar-se, el metge li aconsella que faci tasques de voluntariat a un centre amb dones en risc d’exclusió social.

Un segle abans, Blanche Peyron, Comandant de l'Exèrcit de Salvació a França, vol oferir un sostre a totes les dones excloses de la societat. Amb aquesta finalitat, el 1925 comença a recaptar els fons necessaris per comprar un hotel monumental, i només un any després el Palau de la Dona obre les seves portes.

Laetitia Colombani entrellaça dues narracions: la de dues figures excepcionals nascudes amb un segle de diferència, però que comparteixen un mateix escenari: el Palau de la Dona. 

GENT NORMAL. Sally Rooney. Periscopi, 2020

La Marianne és una noia rica però que no pot presumir de gaires amistats a l'institut. En Connell, en canvi, és pobre, però popular i cau bé a tothom. Tots dos mantenen una relació en secret perquè a ell li preocupa massa el que puguin dir. 

Passen els anys i la relació evoluciona, fins que la Marianne,  passa a ser la més popular de la universitat. I és el Connell qui té problemes per adaptar-se.

La història és un estira-i-arronsa de la relació d’amor entre aquests dos personatges: les anades i les vingudes, els malentesos que els allunyen i l’afecció que els uneix.