12 de març de 2021

Aquesta setmana hem llegit...


Heimat: lejos de mi hogar. Nora Krug. Editorial Salamandra Graphic. A partir de 16 anys

Heimat: fa referència el lloc en el qual ha nascut una persona i on ha experimentat la primera socialització, que conformi en gran part la seva identitat, el seu caràcter, la seva mentalitat i la seva visió del món del món. (Enciclopèdia integral alemana Brockhaus). Altres accepcions podrien se casa o pàtria, però abasta molt més. 

Nora Krug, he estat molt a prop teu en el viatge que vas iniciar per trobar el teu HEIMAT. La teva meticulosa, clara i curiosa recerca, els teus escrits, il·lustracions, collages, fotografies... M'han fet pensar molt en el significat i la importància de la identitat cultural, la història i el lloc que vivim cada un de nosaltres. Una lectura molt i molt recomanable! "Com saps qui ets, sinó entens d'on vens?" 

 

Espais interiors. Elin Nilsson. Pagès Editors. A partir de 14 anys.

Vaig començar a llegir Espais interiors i de seguida em va atrapar la lectura. Per què? Primer de tot per com està escrit: fàcil (quina cosa tan poc evident, això d'escriure que sembli fàcil, que flueixi amb naturalitat la història...) i també pel contingut: històries personals, de sentiments creïbles, que has viscut o que et podrien succeir sense cap dificultat. El primer capítol es titula Una altra. Se'm va fer curt. Una noia que té una gata que ha quedat prenyada i una amiga de l'ànima que ja no és tan amiga... Què evident i què difícil... i que ho vius com si et passés a tu. El segon capítol es titula Cercles. Parla d'un professor que sua molt, per això la metàfora. I d'uns alumnes que es posen amb ells i amb altres companys, i entre ells... Però res dels personatges de la primera història. Un segon capítol, però, també intens i potent. I al tercer capítol - Trenta-set graus - uns nous personatges amb cap relació amb els anteriors. I això que la narració també et captiva de nou. Aleshores miro la contraportada i ho entenc: són històries curtes. Continuo llegint i m'acabo el llibre. Evidentment cap personatge repeteix, però totes les històries merescudes de ser llegides.

Les guineus del desert. Pierdominico Baccalario. Edebé. A partir de 12 anys.

Novel·la trepidant d'aventures, història i intriga que es desencadena de manera trepidant i que es llegeix en un sospir. Adictiva i fascinant, l'autor fa un desplegament narratiu majúscul per regalar-nos una història que agradarà al públic jove. 

Una intriga que, de la mà del jove protagonista, ens porta a un petit poble de Còrsega, on s'amaguen molts secrets, secrets que van néixer a la Segona Guerra Mundial i tants anys després són finalment revelats. És possible que aquell remot indret sigui un punt de connexió entre el secretari personal de Hitler, Bormann, el general Rommel, conegut com la Guineu del Desert, i Antoine de Saint-Exupéry, autor d'El petit príncep?