10 de març de 2021

Adults: març

 

El càstig. Guillem Sala. L'altra tribu editorial.

Vaig començar a llegir El càstig i el vaig deixar a les primeres pàgines. No em va agradar la barreja de llengües: el català i el castellà es mesclaven constantment i la meva "sensibilitat" de professor de llengua grinyolava fins al punt de superar-me. Dies després la Pilar, la companya de la mediateca, em va preguntar pel llibre. Ja me n'havia oblidat, que el tenia. Vaig recuperar-lo. Vaig tornar a començar. I ja no el vaig poder deixar. Quina història tan bèstia. I tan absorbent. I tan potent. I, també, tan ben escrita!

Un cop "superat" l'impacte lingüístic, que no és més que el reflex escrit de la situació lingüística que es dona en molts àmbits i parlants del país, consistent en la barreja constant de català i castellà, la història t'atrapa per vàries raons. En el meu cas em va captivar la vessant humana dels personatges. Per començar la protagonista: una jove professora de la qual anem descobrint totes les seves contradiccions i febleses a mesura que avancen les pàgines. Però també són importants la resta de personatges: els dos companys sentimentals, els altres professors de l'institut i, naturalment, l'Izan, un alumne al qual fa classe. I després hi ha la trama, que s'entrellaça amb les vides dels protagonistes i que avança amb equilibri i sense contemplacions cap a un final que vas intuint i que acaba esclatant deixant-te en estat de xoc. En definitiva, una lectura remarcable i molt recomanable.

Lluís Baella


Cançons impossibles. Marc Parrot Il·lustracions: Oihane Inchaustegui Editorial: Rosa dels vents

Poemes, haikus, reflexions de la vida, l'amor, la família… Que l'autor ens presenta de forma molt natural i vital en els que molts de nosaltres ens hi podem sentir reflectits. Com diu en el títol Cançons impossibles, aquest cop l'autor no li ha posat la música, deixant espai als lectors a què cada un de nosaltres hi posem la nostra música en el moment de gaudir de la seva lectura. Felicitats també per les il·lustracions i l'edició del llibre.

Pilar Jarque