10 de febrer de 2021

Adults: febrer


Viral. Juan Fueyo. Penguin Random House 2021

Acabat de sortir d'impremta ens arriba aquest estudi divulgatiu sobre virus de la mà d'un dels més prestigiosos científics del moment. Juan Fueyo, metge, neuròleg, oncòleg i expert en virus, duu a terme diverses investigacions que relacionen virus i càncer i com la relació entre ells pot arribar a donar la clau per curar totes aquestes malalties. Afincat a Houston des de fa molts anys, el seu laboratori és punter al món en investigació i desenvolupament. El llibre, amè i rigorós, apropa als no experts, al món dels virus i la investigació científica amb un toc filosòfic i literari que el fan sobresortir respecte a altres llibres que amb l'oportunitat del coronavirus han sortit al mercat amb no tanta solvència. És per això que us el recomanem enfervoridament.Indestructibles. Aldekoa, Xavier. Península ediciones.

Feia temps que llegia, sorprès, alguns diumenges, la pàgina esportiva de La Vanguardia amb uns comentaris sobre el Barça que començaven sempre amb nanos o adolescents de qualsevol país de l'Àfrica. Tan era un grup de nens que sempre perdien però tots volien jugar amb ells perquè tenien pilota de cuir, com un adolescent que ha estat nen soldat, i ha matat, violat, i ara, de tant en tant aquest pes li cau a sobre.

I he "descobert" tard, un periodista que coneix més dels 40 estats repartits per l'Àfrica. Que ha vist les guerres més dures i ha salvat la pell ni ell sap com. I que no solament hi va per encàrrec com a corresponsal, sinó a vegades per pròpia iniciativa. Casat i amb dues filles petites viu al nostre costat.., i a l'Àfrica cada dos per tres.

No té els premis "coneguts" de les novel·les. Té el X premi Joan Gomis de periodisme solidari,  el VI premi Letras Enredadas, el Ir premi Rebvla i el XXIIè premi Civisme. Finalista del premi al millor corresponsal d'un mitjà espanyol a l'estranger, de l'European Press Prize i del premi Gabriel Garcia Márquez.

En aquest llibre hi ha una trentena de relats durs, sensibles, sorprenents, dramàtics , reals, esperançadors, sorprrenents i les millors explicacions al que ha passat, passa i pot passar aquests anys del segle XXI.