13 de gener de 2021

Adults: gener


 L'estiu circular. Morion Brunet. Club Editor

L’estiu circular, de Marion Brunet, podria ser la crònica d’una classe mitjana francesa d’un poble de províncies que empobreix a marxes forçades i que ha de conviure (o malviure) amb els nouvinguts magrebins, com abans ho havien fet amb els espanyols que fugien de la seva guerra civil, i amb la resta d’immigrants que conformen l’actual societat francesa. 

Amb un llenguatge que inicialment pot resultar difícil (pel vocabulari, per la traducció…?), se’ns presenten petites històries entrellaçades que reprodueixen, però, una temàtica universal i que per això resulta atractiva de llegir: l’entrada al món dels adults (a vegades cremant etapes, com li passa a l’adolescent embarassada, altres amb un futur incert), els matrimonis que fan aigües, l’amistat, les relacions intergeneracionals…

Un llibre premiat amb multitud de distincions que no s’han obtingut pas per casualitat, sinó perquè es tracta d’una lectura absolutament recomanable.


El sueño de África. Javier Reverte. Alianza. 

2020 ha passat i dins la carretada de males notícies també s'hi inclou també la mort de Javier Reverte, un dels millors escriptors de literatura de viatges en llengua castellana. Aquest 2021 farà 25 anys de la publicació d'un dels llibres més interessants de la seva obra, El sueño de África. Reverte narra el seu viatge per les terres interiors del continent africà barrejant la crònica amb històries de cultura, tradició i altres antecedents de l'imperialisme i colonització a mans de l'home blanc. Un llibre deliciós que ens aproparà a un continent encara molt desconegut i caracteritzat per una mirada massa estereotipada d'occident.