18 de novembre de 2020

Setmana de la ciència: adults


Los números de la vida. Kit Yates. Blackie books.

Divulgació científica brillant i apta per tots els públics. Kit Yates ens apropa al fascinant món de les matemàtiques aplicades a la biologia. És a dir, matemàtica aplicada a la realitat, des de com funciona una estafa piramidal, com funcionen els logaritmes del comerç electrònic o del navegador del nostre cotxe, o a com calcular la taxa de propagació d'un virus. Matemàtiques reals per a matemàtics i no matemàtics.

Només pel capítol 7, dedicat a les enfermetats infeccioses, ja val la pena llegir aquest llibre. L'autor fa un repàs a tota la terminologia que estem ja acostumats a sentir lamentablement en aquests temps que vivim i i explica de manera molt didàctica que és la taxa de reproducció d'un virus, la immunitat de grup, com també desmenteix que les vacunes provoquin autisme i sosté que l'opció més eficaç per reduir la propagació de les enfermetats és la vacunació.

L'ordre del temps. Carlo Rovelli. Anagrama

Quan va néixer el temps? El temps és linial? Per què recordem el passat i no el futur? S'acabarà algun dia? Sabíeu que el temps transcorre més ràpid a dalt d'una muntanya que a la vora del mar? Carlo Rovelli ens fa una aproximació a la resta de mortals sobre què és el temps, les seves singularitats i els seus misteris en un assaig de caire humanístic que caldrà llegir amb paciència per copsar totes les explicacions: prengueu-vos-ho amb temps...