13 de març de 2020

Adults: març

LA VOLADA DEL PINSÀ. Blàzquez Gómez, Roser. UAB Servei de publicacions.

Fra Bernat és destinat al monestir de Santa Maria de Surós, el seu poble natal,  i amb una tasca secreta, tenir cura del Monestir Ocult. Quan hi arriba, després d’uns anys lluny del poble, descobreix el patiment en què viu la  gent sota el jou de Jaume de Montoliu, també retroba la família i els amics d’infància i la Margalida, casada ara a contracor amb en Montoliu. Fra Bernat encoratja als vilatans a reconstruir l’antic molí, i així no haver de dependre del ric propietari  i això fa que encara hi hagi més enfrontaments i crea divisions dins la comunitat. A partir d’aquest moment, fra Bernat viurà una història de secrets, conflictes, amor i lluita per la justícia.

Obra guanyadora del XXV Premi de novel·la “Valldaura-Memorial Pere Calders” del 2019, convocat per UAB i l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.

Esperant Godot. Samuel Beckett. Proa 2020. 

Proa reedita aquest clàssic del teatre de l'absurd amb la traducció d'una de les mans de més qualitat de les lletres del nostre país, Josep Pedrals. L'obra, que ja es va poder gaudir a finals de l'any passat a la sala Beckett de Barcelona amb aquesta mateixa traducció, ha esdevingut una obra de referència des de que s'estrenés a París l'any 1953.

Clarament influenciada per les corrents filosòfiques de l'existencialisme i l'ambient decadent posterior a la Segona Guerra Mundial, l'obra simbolitza en la mà de dos rodamons tot un univers ignot i carent de sentit que deixarà al lector més literal absolutament astorat; el que pretenia el ja conegut teatre de l'absurd.