21 de febrer de 2020

Adults: febrer

El Clamor de los Bosques. Richard Powers. Alianza de Novelas (2018)


“El mayor deleite que provocan los campos y los bosques es la sugerencia de una relación oculta entre el hombre y el planeta. No estoy solo ni soy ignorado” Ralph Waldo Emerson.


De paraula en paraula, de personatge en personatge, d’arbre en arbre… Powers construeix un univers palpitant, on sàbia i sang, on humanitat i natura creixen junts i es donen sentit, de vegades es protegeixen i d’altres, es destrueixen, però mai conviuen amb indiferència. Un univers que ens regala coneixements, aventures, emocions i contemplació lírica. Powers ens fa mirar i sentir els arbres, amb la profunda i silenciosa intenció que els fem els nostres amics. Quan coneixes, estimes. I així comença la millor de les defenses d’uns gegants vius, que ens van precedir i, amb una mica de sort, ens sobreviuran.

Ébano. Ryszard Kapuscinski. Anagrama.


Kapuscinski és sens dubte una de les millors proses de relats de viatges amb visió periodística. Aquests 29 relats d'Àfrica ens submergeixen de ple en aquest continent destruït per la colonització i el capitalisme. Arrassat per l'home blanc i deixat de la mà de Déu a la descolonització, Kapuscinski planteja el seu ja famós estil de barrejar periodisme i narrativa.

Fugint d'estereotips, l'autor narra i explica el que veu, el que sent i el que li suggereix el viatge a través del continent donant importància a les coses més petites que potser passen desapercebudes pels relats més institucionals, però que coloca enmig de la narració una Àfrica viva i necessitada de protagonisme en aquest món tan desigual.