10 de gener de 2020

Adults: gener

Rialto, 11.  Naufragio i pecios de una librería. Rubianes, Belén. Libros del Asteroide 2019

L'autora, llibretera vocacional, va dedicar una desena d'anys a portar una petita llibreria situada als baixos d'un antic edifici catalogat i molt bonic a Sevilla.  Explica la seva lluita diària per tirar endavant la seva il·lusió d'una manera planera i amb un humor intel·ligent que permet seguir les gràcies i desgràcies de la seva feina, una lluita en favor de la bona literatura amb tots els mitjans al seu abast: la llibreria, la ràdio, la premsa i fins i tot una petita pissarra.

Quan a Sevilla, en la inauguració d'un gran espai dedicat a "La casa del libro" sent a la consellera de cultura de la Junta afirmar: "por fin los andaluces no tendremos que coger el AVE para ir a Madrid a comprar libros...", s'adona que la lluita arriba al seu final.
Amè, divertit, sorprenent i, per si no fos prou, l'evident necessitat dels lectors de lluitar, si encara  tenim a prop una llibreria d'aquestes, perque si comprin llibres i siguin considerades quelcom semblant al patimoni cultural de la Unesco o, en la seva virtut,( no en el seu defecte) patrimoni del nostre entorn proper.
Els nostres avantpassats. El vescompte migpartit. El baró rampant. El cavaller inexistent
Italo Calvino. Editorial: labutxaca

Aquest també és un espai per recomanar clàssics i no només novetats. És per això que si encara no heu llegit res d'Italo Calvino, aquest 2020 sigui el de la vostra descoberta d'aquest autor imprescindible.

Aquesta trilogia, amb tres narracions que podeu llegir per separat, transporta al lector a mons imaginaris i inversemblants, plens de fantasia i de lectura divertidíssima i entretinguda que guardareu amb el temps amb molt bon record. Un cavaller que va a la guerra però que dins l'armadura no hi ha ningú, un noi de 12 anys que es proposa viure per sempre més a dalt dels arbres i un vescompte que no hi és tot, ve, en tot cas només la meitat, però quina meitat...