14 de setembre de 2019

Aquesta setmana hem llegit...


Tant se val que li diguem alfabet com abecedari, ambdues paraules volen dir el mateix i designen la mateixa cosa: l’enumeració de les lletres d’una llengua de forma ordenada. El terme alfabet, d’origen grec, fa referència a les dues primeres lletres d’aquesta llengua (alfa i beta), i d’abecedari, de tradició llatina, segur que ho podeu deduir per vosaltres mateixos. Aquestes 26 lletres en català i les 27 lletres en castellà (aquesta Ñ tan famosa) són la base de totes les històries, i és per això que el reconegut autor de literatura infantil Oliver Jeffers escriu una bonica frase a l’inici del seu llibre Once upon an alphabet “Si amb les paraules es creen les històries, i amb les lletres es creen les paraules, llavors les històries estan fetes de lletres”. Així que per donar importància a les lletres aquí van algunes propostes literàries sobre alfabets per a totes les edats que tenen una clara tendència a la cantarella, la poesia visual i els jocs de paraules.
 
ABC-Book. Xavier Deneux. Combel editorial. Recomanat per educació infantil.
Per als més petits de la casa tenim una obra bilingüe anglès-català/castellà que segueix la línia artística d’aquest autor en llibres anteriors. En aquest abecedari amb encunyats, solapes i jocs visuals, cada paraula conté una il·lustració amb unes lletres tàctils perquè el lector pugui resseguir amb els dits la forma tant de les lletres com dels dibuixos.

Aquí arriben com abans. Abecedari. Maurice Sendak. Kalandraka editora. Recomanat per cicle inicial.
Traduir poesia no és gens fàcil i més quan tens a les mans un autor tant reconegut com Maurice Sendak. Però Miquel Desclot aconsegueix no perdre l’humor i la cantarella de l’original per apropar aquest llibre als lectors en llengua catalana. Una família de cocodrils les faran de tots colors per passar per totes les lletres de l’A a la Z. No perdeu l’ocasió de llegir-lo també en anglès: Alligators All Around.

Abecedari pipiridari: el guinyol de les lletres. Juan Kruz Igerabide. DenonARTean. Recomanat per cicle mitjà.
Premi Nacional de literatura infantil i juvenil l’any passat, l’autor basc posa la cirereta del pastís a la seva extensa carrera literària amb aquest premiat abecedari poètic ple d’imatges bellíssimes que cal mirar, pensar i deixar reposar per poder captar l’essència de cadascuna d’elles. Originalment escrit en euskera i traduït a les altres llengües peninsulars, torna a ser el poeta Miquel Desclot l’encarregat de tant difícil tasca. Aquest teatre-guinyol és una invitació al joc de les lletres, a buscar-les a tot els què ens envolta, no només als escrits sinó al paisatge quotidià.

Abecedario hecho con letras. Carlos Rubio. Litera libros. Recomanat per cicle superior.
Un llibre aparentment senzill però que amaga tot un repertori d’imatges simbòliques en forma de lletres. Lligat a la tradició dels cal·ligrames, la poesia visual de Joan Brossa i altres exercicis d’estil, aquest abecedari fet amb lletres presenta les vint-i-set lletres de les formes més originals que de ben segur el lector despert tractarà de desxifrar i gaudir amb tot aquest repertori. Al lector creatiu li faltarà temps per agafar un llapis i buscar la seva particular visió de cadascuna de les lletres. I es que la letra sin sangre entra.

Alfabeto de libros de conocimmientos. Ana Lartitegui. Pantalia ediciones. Recomanat per al professorat.
I per al professorat és molt destacable la proposta d’Ana Lartitegui per a tots aquells que s’estimen els llibres, i que pot servir per donar llum al nou panorama del llibre de coneixements i en general a tota la producció literària adreçada a infants i joves. Directora de l’editorial Pantalia que tant bona feina està fent per la recerca i difusió de la literatura infantil i juvenil, presenta aquest alfabet on el lector trobarà reflexions i pistes per apropar-se de forma qualificada al mercat del llibre de no-ficció.