28 de maig de 2019

Aquesta setmana hem llegit...

L'ordre del dia. Éric Vuillard. Edicions 62, 2017. Adults

Sorprèn un premi Goncourt que no sigui un llibre de moltes pàgines. A vegades la "grandeur" ha semblat demanar-ne més de quatre-centes. No és aquest el cas i s'agraeix. Es llegeix ràpid i, molt important, et vénen al cap les vegades que darrerament s'ha parlat de l'IBEX 35 en campanya electoral o del resultat de la Cambra de comerç i el poder que hi tenien les grans empreses... Sí, en l'ordre del dia hi ha els Krupp, Varta, Siemens...i la possibilitat "d'ajudar" en el possible l'ascens del partit  que comanda Adolf Hitler.
Història i novel·la, i "despullar" de passada algunes afirmacions sobre l'exèrcit alemany que no eren com interessava fer creure.Una educació. Tara Westober. Lumen, 2018. Batxillerat...

Em queden lluny els llibres que venen dels Estats Units. I més una biografia com aquesta. Però no hi ha història per petita que sigui que no esdevingui universal per un motiu o altra. En aquest cas la protagonista no ha conegut, dintre d'una família mormona, - amb un pare que creu fil per randa els pares de la religió i atribueix a la voluntat de Déu tot el que passa- , ni l'escola ni el pensament dels qui no són mormons. Sortir d'aquest món tancat exigirà a la protagonista desarrelar-se totalment del lloc on ha viscut i la pròpia família. Va néixer el 1986. És possible que encara hi hagi "famílies" així? No és fàcil donar la resposta.

No estic de mal humor. Suzanne Lang. Símbol, 2019. A partir de 7 anys.

Quan fa un molt bon dia però no saps o ben bé que et passa, els amics et fan costat i t'animen, però no et ve de gust fer res.
El millor que pots fer és llegir el llibre No estic de mal humor i segur que veuràs les coses d'un altre color.

El banc blau. Albert Asensio. Babulinka Books, 2017. A partir de 5 anys.

Un relat il·lustrat que ens ajuda a parar i viure el moment. Un simple banc blau, que m'ha ensenyat a descobrir les petites coses que fan la vida molt més bella. Amb il·lustracions realistes i plenes de sensibilitat del mateix autor. En el relat el color blau va lligant les diferents històries. Pas de les estacions de l'any