18 de gener de 2019

En cartellera: Roma

Roma, la nova pel·lícula, del mexicà Alfonso Cuarón porta al cinema la història d'una mainadera, la Cleo, la noia de fer feines que netejava la casa, posava el menjar a taula i cuidava els nens d'una família de classe mitjana de Ciutat de Mèxic, la família de Cuarón.

Cleo és la primera que s'aixeca al matí i la que apaga els llums a la nit, la que escolta les històries dels més petits i la que neteja els excrements del gos en un silenciós frenesí d'activitat que fa possible la vida dels altres, sacrificant la pròpia, limitada a quatre esporàdics moments de lleure. Roma acompanya aquesta heroïna discreta durant un any, entre el 1970 i el 1971, marcat per la crisi familiar que provoca l'absència del pare i el drama personal de la Cleo, embarassada i abandonada.

En blanc i negre, el mateix Cuarón, per primera vegada s'encarrega de la fotografia. Posa en escena el relat fugint de la cruesa del melodrama mexicà, construint un llenguatge fílmic tan bell com polític. Roma ens embolcalla i subyuga en la seva emocionant reivindicació de les “dones invisibles”.  Xavi Serra a l'ARA cinema.