1 de desembre de 2018

Adults: desembre

Per acomiadar l'any, no us perdeu aquestes dues breus joies. Unes boníssimes lectures d'allò més líriques i penetrants.

El més i el menys. De Luca, Erri. Bromera, setembre 2017. Premi del llibre europeu 2016.

Des del primer moment aquestes "confessions" i records de la seva vida, escrita en una prosa delicadíssima i poètica, atrapen al lector. Capítols curts. Passatges que tots hem viscut. Vivències d'adolescent, de jove, de gran. Reflexions que ajuden a reflexionar...
"...segons el poeta Brodskij, les onades del Bàltic arribaven a la platja en parelles, dues cada vegada, i d'allà va treure les rimes.
En canvi, el mar Tirrè no feia rimes, només versos lliures. Les onades treien a la sorra les síl·labes de cordes, troncs, suros, tova volcànica i xarxes esquinçades".

Erri, el nom que va rebre anònimament durant la lluita política aquest jove napolità, us farà llegir i rellegir alguns dels seus capitols més d'una vegada. Proveu-ho.

La passejada. Robert Walser. Editorial Flaneur.

Com ens ha agradat passejar al costat de Robert Walser. Ha sigut una passejada a pas lent però amb una profunditat absoluta, gaudint de cada un dels moments d'aquesta passejada des de bon matí fins al capvespre, quantes coses hem descobert i personatges hem conegut que segur que en altres passejades ens havien passat desapercebudes. A partir d'avui segur que les nostres noves passejades seran diferents.

Sinopsi a la web de l'editorial: —Passejar —vaig respondre— m’és imprescindible per revifar-me i per mantenir el contacte amb el món, perquè si no el sentís, no podria escriure ni mitja lletra més ni produir cap poema, per petit que fos, en vers o en prosa. Sense passejar seria mort i ja fa temps que hauria d’haver renunciat a la meva professió, que estimo apassionadament. [...] Sense passejar i sense la contemplació de la natura que hi va aparellada, sense aquesta cerca tan deliciosa com instructiva, em sento perdut, i, de fet, n’estic.