3 de novembre de 2018

Aquesta setmana hem llegit...

El nas d'en Cyrano. Géraldine Maincent & Thomas Baas. Símbol editors. A partir de 9 anys

N’hi ha que, de cul, en tenen un bon tros, / d’altres que tenen la panxa com un bot, / en Cyrano era el nas, el que tenia gros. / Què dic, un nas gros: tenia un nas desmesurat! / Inflat! Allargassat! Així comença aquesta poètica adaptació d'aquell clàssic de la literatura francesa Cyrano de Bergerac. Però no us penseu que és l'obra sencera, no; és una adaptació breu feta amb delicadesa i plena de rimes per apropar als nens i nenes el valor d'acceptar-se a un mateix tal i com som.

Tula, la tortuga M. Àngels Ollé & Fina Rifà. Rosa Sensat. A partir de 7 anys. 

No hem sabut dir-ho millor que els nostres companys i companyes de l'Associació de mestres Rosa Sensat: "aquesta petita i encantadora història de la Tula, la tortuga que va a parar a mans de la família de l'Andreuet, és un dels referents més reconeguts en la història recent de la literatura infantil catalana. Maria Àngels Ollé i Fina Rifà, autora del text i de les il·lustracions respectivament, teixeixen una tendra i poètica història que quan va ser publicat per primera vegada, l'any 1964 amb el segell de La Galera, ja va esdevenir una fita. Més informació a: http://rosasensat.org

Elna, la maternitat. Roser Ros & Jordi Vila-Delclòs. Memorial Democràtic. A partir de 12 anys.

Vam llegir fa temps la novel·la d'Assumpta Montellà i en som absoluts fans. Ara el Departament de Justícia edita aquesta obra de l'experta mà de Roser Ros per donar a conèixer aquesta història tan brutal de la Guerra Civil. Us reproduïm unes paraules de l'autora que creiem que són d'allò més interessants:

(...)l’any 1936 una guerra sense treva enfronta les forces la República i el glorioso alzamiento nacional, el bàndol que es va alçar contra el govern democràticament instaurat. Tres anys després, el 1939, es produeix la derrota republicana. Davant d’aquella desfeta, molta gent va optar per fugir a França, un país que per tota rebuda els va confinar en camps de concentració situats –molts d’ells– a les platges de Rosselló.

Tanmateix, persones i col·lectius francesos i no francesos, varen desplegar una intensa activitat per ajudar les víctimes que fugien de la seva terra; eren famílies senceres, individus que abandonaven la seva terra empesos per la por d’haver de viure sota la repressió desfermada pel nou ordre polític instal·lat a Espanya des de l’arribada de les forces del general Franco.

Elna, la maternitat vol ser un homenatge a una d’aquestes iniciatives; una distinció merescuda a la feina duta a terme per la suïssa  Elizabeth Eidenbenz i el seu equip, que amb a seva valentia i generositat varen lluitar per bastir una veritable llar a la localitat d’Elna destinada a acollir a tantes dones i infants com fos possible, víctimes de la cruel derrota.

I també vol ser un record per a les dones embarassades i els seus fills que a Elna hi trobar una veritable llar entre mig de tanta destrucció, un veritable llumener entre tanta foscor. I és que a Elna, malgrat tot el patiment,  hi hagué lloc per a l’esperança! Gràcies a una dotació de persones, liderades per l’Elizabeth, va ser possible creure i fer creure que entre mig de les parets d’una casa era possible retornar la dignitat del viure.

I una picada d’ull envers aquelles famílies que, d’un temps ençà, han triat el nom d’Elna per a les seves parentes, amigues o conegudes. I el de Nael per als seus parents, amics o coneguts. Aquesta és una prova palpable que la memòria d’aquells fets no s’esborra fàcilment.

Que la desmemoria no ens faci insensibles al present!