7 de novembre de 2018

Adults: novembre


El gran Salt. Jonathan Lee. Edicions del Periscopi.

Quantes vegades -tic, tac- hem vist les imatges -tic, tac- d'un rellotge adherit a un explosiu -tic,tac- que ens acosta al moment fatídic? Comencem les 480 pàgines sabent que al final hi haurà l'explosió a Brigthon (U.K.) que va causar la mort de cinc persones i nombrosos ferits durant la convenció del partit que governava, presidit per la Dama de Ferro Margaret Thatcher, que en va sortir il·lesa. No obstant sabent-ho -tic,tac- anem seguint diverses persones que, tot i ser diferents -tic,tac- viuen el dia a dia -tic,tac-, trobant-se o no, -tic, tac- relacionant-se o no, -tic tac-, iniciant una amistat, un amor o no, -tic-tac- aliens a la seva aproximació a l'esclat i l'ensulsiada final.
Un llibre que fa pensar en el que el terrorisme pot provocar com a "danys col.laterals" i en el neguit, les excuses i justificacions de qui participa activament en un atemptat.

21 lliçons per al segle XXI. Yuval Noah Harari. Ed. 62.

Després de sorprendre'ns positivament amb Sàpiens i Homo Deus, torna l'historiador supervendes en l'actualitat amb aquestes 21 lliçons no sabem si per aterrir-nos o per donar-nos ànims de cara al futur. Un retrat del món d'avui en 21 passatges que tira línies cap al temps més immediat i ens alerta d'un futur que no ens acabarà d'agradar si no hi posem eines des de ja mateix.

Preguntes com ara: què passarà amb les nostres feines si les màquines i la intel·ligència artificial la faran per nosaltres? S'aconseguirà una igualtat social a nivell econòmic amb les polítiques que actualment estem aplicant? Què passarà amb les nostres dades personals a Internet i quin ús en faran les grans multinacionals? Com establir un model educatiu quan el canvi és l'única constant? Tots i cadascun dels temes que més ens haurien de preocupar com a ciutadans i que sens dubte, aquest llibre vol ser una brúixola perquè comencem a posar esforços per tenir un futur millor per a les generacions que vindran.