1 de setembre de 2018

Adults: setembre

LA FORÇA D’UN DESTÍ. Martí Gironell. Columna

Ceferino per no ser reclutat a l’Espanya franquista decideix anar-se’n de Catalunya i exiliar-se. Embarca de polissó al port de Le Havre en direcció als Estats Units. A Nova York es troba amb familiars que l’ajuden a canviar d’identitat ja que des d’Espanya el criden a files.  Convertint-se en ciutadà nord-americà amb el nom de Jean Leon, troba feina de rentaplats, de cambrer i també de taxista. Després de moltes peripècies i algun cop de sort va a Hollywood i allà coneixerà a moltes estrelles del cinema i famosos polítics. Obrirà un restaurant “La Scala” que serà un referent d’aquestes estrelles dels anys 50 i 60. Jean Leon torna a Catalunya  per comprar uns terrenys al Penedès i elaborar el seu propi vi, Cabernet Sauvignon i Chardonnay, aquest  vi el va portar al seu restaurant que encara li va donar més nom. Novel·la històrica.


ÀNIMA. Wadji Mouawad. Edicions del Periscopi.

D'una creativitat literària espectacular, Wadji Mouawad ens presenta una novel·la absolutament commovedora, desgarradora i cruel. Amb un estil sorprenent i unes llicències literàries espectaculars, narra la història d'un home que persegueix l'assassí de la seva dona.
La trajectòria de Wadji Mouawad està marcada sobretot per la seva faceta de dramaturg, i la seva trilogia La sang de les promeses (també a Periscopi), adaptada al cinema sota el títol Incencies, pel canadenc Denise Villenueve, nominada a l'Òscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa 2011.
D'un pessimisme desesperant, l'obra de Mouawad reprèn els temes clàssics de tota la vida, i com l'ésser humà és entregat a la omnipotència d'un cruel destí. No apte per tots els estómacs ni sensibilitats.