4 d’abril de 2018

Adults: abril


Aventures i desventures de Joan Orpí. Max Besora. Males Herbes.

Partint d'un personatge històric real que el geògraf Pau Vila donà a conèixer per mitjà d'una biografia. Max Besora recupera i engrandeix les peripècies i vicissituds de Joan Orpí com estudiant a Barcelona, en un llarg i atzarós viatge a Sevilla on l'hi esperava un bon lloc a l'Administració del regne de Castella, i en el salt de l'Atlàntic on aconsegueix enmig de travetes i denúncies enemigues, fundar la Nova Catalunya. Narració dinàmica, irreverent, esbojarrada, erudita i molt ben documentada on, a més de l'heroi català, apareixen i desapareixen en llocs i moments inesperats altres protagonistes i fins i tot "cameos" d'il·lustres personatges. Per capbussar-se en la lectura, riure, aprendre, i adonar-se'n de que el retrat de Sevilla i la conquesta d'Amèrica devia ser semblant al que diu aquesta novel·la i no a la història que ens ha arribat. No se'n salva de les moltes picades d'ull ni la llengua catalana, ni la situació política del moment. Un llibre extraordinari. Tota una vida. Robert Seethaler. La Campana.

Tota la vida d'un home pobre que no pas un pobre home. Ell mateix es defineix com un que ha sobreviscut a la infància (amb un oncle abominable), a la guerra (vuit anys en un camp de  concentració a Rússia) i a un allau (que se l´hi emporta la dona, que havia estat la seva
primera sort).
Però no viu amargat, ni es deixa emportar per cap mena de vici. Viu en la soledat d'una petita cabana i estima el silenci contra el brogit que un telefèric porta a la seva vall. A la seva manera és feliç. Conté escenes molt tendres i està molt ben escrit.