4 de febrer de 2018

Adults: febrer


Argelagues. Gemma Ruiz. Proa

L’autora recull el que li va explicar la seva besàvia, la seva àvia, la seva tieta... i el resultat és un llibre fantàstic d’unes dones de principis del segle XX  que van haver de marxar per treballar a les fàbriques. Van viure uns temps masclista, en què imperava "la llei dels germans", la dels homes.

Una excel·lent història amb una gran riquesa lingüística.

L'assassí que estimava els llibres. Domínguez Martí. Proa.

Aquesta vegada el llorejat escriptor valencià ens presenta un retaule del seu país en plena eufòria del totxo i dels grans esdeveniments presentant, al mateix temps,  les vicissituds de la gent senzilla dels petits pobles agraris, l'enriquiment d'empresaris ben connectats amb els polítics de torn. Les lluites entre els intel·lectuals de la universitat per les noves edicions de llibres d'una col·lecció i les crítiques punyents a les traduccions que s'han realitzat són un espai per menystenir o "per tornar-s'hi" si abans han rebut, traductor o autor de treballs literaris, els dards de qui ara ha traduït el llibre.
En aquest món aliè per ells, s'hi belluga l'inspector Tena i el seu ajudant intentant treure'n l'entrellat d'uns assassinats que apareixen amb un llibre acabat d'editar a les mans, llibre que ha rebut una crítica ferotge a qui n'ha fet la traducció. Hi ha relació entre uns i altres? Com indica el títol del primer volum "L'assassinat entès com una de les belles arts"de De Quincey, això és precisament el que es troba l'inspector al final del relat.