1 de gener de 2018

Adults: gener

Professió del pare. Sorj Chalandon. Ed.1984

Aquesta vegada Sorj Chalandon no ens parla d'Irlanda del nord i de l'IRA ni de l'intent d'aplegar àrabs i palestins de totes les tendències en una representació teatral enmig d'un Beirut en ple conflicte.
Es situa en la França que acaba de deixar Algèria i en la vida d'un nen que, degut a la paranoia d'un pare maltractador psicològic i també físic, passa aquesta bogeria al seu fill que també creu que actúa, ensinistrat pel seu progenitor, seguint les directrius de la CIA o de l'OAS, la organització que va seguir lluitant per una Algèria francesa i en contra del govern de De Gaulle. 

Exagerat? Ens ho pot semblar...però quants nens no viuen una vida fictícia que els atrapa i de la que és difícil escapar-se'n? Deixeu-vos atrapar per "Professió del pare" d'edicions de 1984 en la seva col·lecció Mirmanda.


Muso Kunda, la casa de les dones. Gemma Freixas Editorial Meteora

Aquest llibre està basat en fets històrics. Ens parla de la Marian una jove de Mali que treballa a la biblioteca de Timbuctú, la seva vida transcorre feliç envoltada de llibres. Arriba un dia funest del 2012 en que els violents extremistes d'Ansar Dine es fan els amos de Timbuctú i la ciutat cau en una guerra civil entre els salafistes, els independentistes tuaregs i les forces de govern de Bamako. A partir de llavors la vida de les dones esdevé un malson enmig d'un règim de terror. La Marian decideix col·laborar amb el programa de radio que es diu: Muso Kunda que va adreçat a les dones de Mali per denunciar el salvatgisme camuflat en la creença religiosa. És una homenatge a les dones lluitadores.