12 de novembre de 2017

Aquesta setmana hem llegit...

Sapo enamorado. Max Velthjuis. Ekaré. Per llegir a Infantil, i per llegir a partir de 7 anys.

Certament es digne de celebració la novena reedició de la sèrie “Sapo y sus amigos” del gran Max Velthuijs, que com autor del text i il·lustrador la va iniciar fa uns vint-i cinc anys. Demostren que són uns clàssics perquè es llegeixen avui amb la mateixa fruïció que al seu inici. Es caracteritzen per tractar amb tendresa i humor les situacions humanes més comuns: l´amor, la por, el fred...Són aptes per al Cicle inicial. De moment han sortit: “Sapo enamorado”, Sapo tiene miedo”, “Sapo en invierno” i “Sapo y el forastero”. Els protagonistes sempre són quatre amics: un gripau, un porquet, una llebre  i una ànega.

El monstruo de Mongolia. Ichinnrovov Ganbaatar/ Bolorma Baasansuren. Ekaré. Per 3r i 4t de Primària.
Ens trobem davant un conte popular de Mongòlia. És la lluita del petit, però molt forçut Gonan, contra el gran gegant Mongas, que ha atacat el poblat i s´ha endut tot el que hi havia de valor. Gonan surt al seu encontre travessant “l´oceà de l´infern” i la “muntanya dels esquelets". Per fi troba a Mongas i li diu que vol acabar amb ell. El gegant se'n riu. La cosa es decidirà amb una triple prova: tir en l´arc, cursa de cavalls i lluita lliure, semblant al sumo japonès. Amb l´ajut del seu cavall Gonan surt vencedor i pot tornar al seu poble tot el que els hi havia robat i més encara. Molt bona il·lustració.
Tar Tar Blau. Carpi, Pinin. Ed: Bambú. Per 5è i 6è de Primària.Tar Tar Blau és un Xinès que va sempre vestit de blau i taronja viu en un camp de tarongers sota d’un para-sol que li fa de casa , té un gos un gat i un peixet que viu en una peixera plena de suc de taronja. Quan va al mercat a vendre els seus gelats de taronja coneix al emperador Wei Ming amb qui emprendrà una aventura fantàstica per trobar a la dolça Gesamina, però pel camí hauran d’enfrontar-se amb bandits, bèsties ferotges, fantasmes, encanteris...Però compten amb dues fades que els ajudaran, la fada Blancabola i la fada Tomaquina. És un llibre de fantasia amb molta acció i ple de tendresa.


L'amic retrobat. Fren Uhlman. Editorial Columna. A partir de 3r d'ESO. 

Ens parla de la relació de dos nois de 16 anys, en Konradin de família aristocràtica i Hans d’origen jueu. Són companys d’escola a Alemanya de l’any 1932 es fan amics inseparables malgrat les diferències dels respectius orígens. La seva amistat es veu estroncada amb l’arribada de Hitler al poder l’any 1933 quan Hans haurà de marxar del país. Al cap d’un quart de segle encara no l'haurà oblidat. Es podran retrobar? Està basada en fets autobiogràfic de l’autor en que les circumstàncies històriques posen a prova l’amistat.