30 d’abril de 2017

Adults: maig

Limónov. Emmanuel Carrère. Anagrama.

Tot i tractar-se d'una biografia de l'escriptor i polític rus conegut amb aquest nom (el seu és llarg i difícil de pronunciar "Eduard Veniamínovitx Savenko") pot semblar-vos que llegiu una novel·la de 400 pàgines, on el personatge és tant polidèdric que merexeria ser inventat. Recorrereu racons de Rússia i Ucraïna, Moscú, Nova York i París per retornar a Rússia un cop desaparegut el govern comunista, i arribareu als nostres dies amb aquest opositor a Putin que es presentà a les eleccions amb Nova Rússia al costat del qui fou campió del món dels escacs Gary Kaspàrov.

Premi Renadout i de la Llengua francesa, s'imposà també en el "prix des prix" del 2011 a les novel·les guanyadores de l'Acadèmia, Goncourt, Femina, Décembre...i tres més. La primera edició de Anagrama és del 2013 i la vuitena del gener de 2015. Us ajudarà a entendre els 100 darrers anys de Rússia, els seus conflictes i les seves contradiccions, la guerra dels Balcans, l'èxit de Putin..i el que malauradament els mitjans no ens acaben d'explicar d'aquell país.


Entre tonos de gris. Ruta Sepetys Maeva.

Any 1941, Lituània. Lina és una noia de 15 anys que té un somni: estudiar art després de l’estiu. Però tot canvia una nit, quan l'NKVD, la policia secreta soviètica entra a casa seva i se l’emporta juntament amb la seva mare i germà petit per fer un viatge llarg i molt dur fins a un camp de treball a Sibèria. La Lina amb una gran senzillesa ens explica el trajecte que han de fer amb més deportats lituans i en quines condicions han de sobreviure a Siberia on l’única via d’escapament és el seu quadern de dibuix on reflecteix tot el que viu. Premi llibreter 2015. Una història sensible, commovedora i tremendament humana.