27 de febrer de 2017

Adults: març

Un pont del Silenci. Carme Osan i Tort. Rosa dels Vents 2015

El llibre ens parla de la vida de la Rosa i l'Àngela, les seves històries transcorren entre els anys trenta a l'agitada Barcelona de les darreries del franquisme. A les dues dones els tocarà viure una època difícil amb situacions personals complicades. L'autora ens endinsa en la vida intima dels personatges on es traspua el millor i el pitjor: l'amistat, les mentides, l'amor, l'odi, renúncies i sacrificis.
Està inspirada en una història real. Ens descriu de manera detallada la diferència de com vivien els burgesos i els treballadors en aquells moments. Els sentiments de confrontació entre les dues classes socials, porta atemptats com el de Carrero Blanco o l'assassinat de Puig-antic , la guerra, la dictadura i la rebel·lió dels estudiants.

La seva lectura enganxa per l'emoció que traspuà i et fa entrar a l'interior de la Rosa i l'Àngela. El fet de passar els fets en la ciutat catalana i en llocs coneguts et fa sentir encara més propera. Recomanable la seva lectura.


Internet no és la resposta. Andrew Keen. Catedral 2016. 

Andrew Keen, expert en Internet i noves tecnologies, planteja un assaig rigorós sobre la cara oculta de les xarxes socials i la web 2.0. Pèrdua de llocs de treball, accentuació de les desigualtats socials i acumulació de la riquesa en cada cop menys mans és la lògica econòmica que s'obre al futur si els governs no posen fre al que l'autor descriu com a pràctiques econòmiques de guanyador únic.

L'autor no pretén tornar a la desconnexió digital, i argumenta que Internet és i serà molt útil en un futur, però que cal unes regulacions legislatives per posar fre al paper de les plutocràcies que està generant l'economia col·laborativa. Cada cop més, la distància entre rics i pobres s'accentua, i si fa anys ens dèien que Internet democratitzaria amb més profunditat les societats occidentals i no occidentals, sobre les dades, sembla ser que cada cop les està accentuant cada cop més. Una lectura crítica des del mateix cor de Sillicon Valley.