2 de gener de 2017

Adults: gener

Tu no ets una mare com les altres. Angelika Schrobsdorff. La campana editorial 

Malgrat les 605 pàgines d´aquest llibre,  el seu estil àgil i la bona traducció fa la seva lectura molt interessant i addictiva.
L'autora, Angélica Schrobsdorff, entoma el repte d'evocar la figura de la seva mare, amb sinceritat, tendresa, però també amb sentit crític. És molt expressiva amb el seu llenguatge, i així ho mostra el títol de l'obra i els títols de les tres parts de què consta. 

Són els famosos anys vint i Else, atractiva, intel.ligent, sensible per a totes les arts, els viu a fons. Només un detall: té tres fills de tres marits diferents. Pertany a la classe alta i es pot permetre tots els capricis. Però ja es veia a venir que tot això no podia acabar bé; amb el nazisme com a rererfons des dels seus inicis, viscuts inconscientment per la majoria de la gent, fins a la seva apoteosi i conseqüent Segona Guerra Mundial.

L'Else, com a jueva, canvia d'estatus social i ha d'aprendre a viure en la necessitat, patir la dispersió dels fills, assumir les preguntes de la petita, ja adolescent, i finalment viure cinc anys a Bulgària, tan diferent d'Alemanya i sense conèixer un borrall de la llengua i costums del nou país. Són interessants tots els dilemes que ha d'afrontar, la reflexió sobre la pròpia vida, i sobretot la preocupació pels fills, que no té al seu costat, a qui voldria estalviar els seus errors.


Llibre molt valent per explicar les coses que explica, i sobretot és d'agraïr l'esforç de l'autora que definia així a la seva mare: “La meva mare era tan complicada com un trencaclosques, i jo en vaig haver de reunir tots els fragments i fer-los encaixar”. L'éxit editorial (500.000 exemplars venuts a Alemanya i Premi dels Llibreters de Madrid al millor llibre de l'any) ens mostren que Angelika Schobsdorff se n'ha sortit.

Gombrich, Ernst. Història de l'Art. Diverses edicions en català i castellà.

Si sou profans en la Història de l'Art i us voleu capbussar per primer cop en el relat artístic de la humanitat, que res millor que començar amb aquesta obra apassionant que ens va deixar per la posteritat Sir Ernst Gombrich.
Si quan viatgeu i aneu a veure Art arreu del món i el vostre desconeixement sobre molts temes artísitcs us inquieta, i sentiu la curiositat per aprendre'n més, aquest llibre és un passeig obligat per començar a construir una idea de l'Art al vostre coneixement.
Tot i que extens, us recomanem la versió amb totes les obres il·lustrades ja que us farà més amena la lectura i visualitzareu millor tot el què s'hi explica. Un llibre per a tots els públics que els interessi saber més sobre Art.

I si us agrada, també podeu provar amb dos petits assajos de l'autor: Breu història de la cultura, i breu història del món.