2 de desembre de 2016

Adults: desembre

Patria. Fernando Aramburu. Editorial Tusquets.  Colección andanzas.

Els darrers 30 anys viscuts al País basc per dues famílies euskaldunes molt unides...i que la situació política separa tràgicament. Una és víctima d'un atemptat per part d'un comando d'ETA. L'altra té un fill a la "formació abertzale" que acaba detingut i condemnat molts anys.

El lector/a passa d'una família a l'altra i intenta entendre la difícil situació que es viu en aquest llogarret proper a Donosti on tots els habitants del poble han de fer equilibris entre unes opinions i altres...És possible una reconciliació després de l'anunci d'ETA de deixar les armes? Hi ha possibilitat de girar full a tants anys de divisió...Tendència de l'autor? Deixeu-ho córrer, fiqueu-vos dins de la història i dins dels personatges de les dues famílies on hi ha, com en el país basc aquells anys, diversitat de parers i por a expressar-los.

Sapiens. Yuval Noah Harari. Ed. 62.

Sota el subtítol de "Breu història de la humanitat", ja us avancem que de breu, res; més aviat colossal. Això si, dels millors assajos que hem llegit en aquests últims temps. Una revisió de la història del món comparada a grans obres del gènere com Armas, gérmenes y acero, del premi Pulitzer Jared Diamond, o clàssics com Nuestra especie de l'antropòleg Marvin Harris.

Yuval Noah Harari, historiador de la universitat hebrea de Jerusalem, ens proposa un viatge apassionant per la nostra història com a espècie, i ens planteja arguments que ens ajuden a comprendre'ns millor com som els humans, per què fem les coses que fem, i com hem arribat fins aquí. Un llibre per a curiosos que sempre es pregunten el perquè de les coses.

I si voleu saber la Història que ens espera al futur, no us perdeu el seu segon llibre: Homo Deus.