1 de novembre de 2016

Adults: novembre

La ley del menor. Ed. Anagrama. Ian McEwan

Quan un tribunal es pronuncia sobre qualsevol qüestió relacionada anb (...) l'educació i el desenvolupament d'un nen (...) el benestar del menor ha de ser la consideració principal del tribunal en qüestió."
La Fiona, Jutge del Tribunal Superior especialitzat en Dret de família, ha de decidir sobre si permetre o no una transfusió de sang que pot salvar la vida d'un noi a prop de complir els 18 anys. El jove s'hi oposa. També els pares per motius religiosos... I la jutge vol treure'n l'entrellat d'una decisió així. És conscient el noi que s'agreuja la seva salut i queda poc temps per salvar la vida? Influeixen tant els pares perquè una religió va salvar el seu matrimoni i ara en segueixen cegament el dictat? Els prohoms d'aquesta església que conforten i animen els pares no pressionen la presa d'una decisió ja de per sí dificilíssima...?
Hi ha preguntes difícils de respondre però impossibles d'ignorar. Per la Jutge,- que passa uns moments complicats en la seva vida de parella,- la solució no pot sortir "de la vida dels nens desada en la memòria d'un ordinador, amb tota la cura del món, però amb menys afecte" cal anar a l'arrel de la situació i decidir per damunt de cultures, identitats, estats mentals, aspiracions personals, religions, principis fonamentals, futurs desconeguts..."
Atreviu-vos a llegir aquest llibre.

La quarta paret. Sorj Chalandon. Edicions 1984.
En un teatre destruït, a Beirut el 1982, i amb actors que han de deixar les armes amb les que els seus grups es maten uns als altres, s'ha de representar l'Antígona d'Anhouilh... Ës possible que el somni del director de teatre, Sam Akunis- grec d'origen jueu i  únic sobrevivent de la família davant el genocidi nazi dels jueus de Salònica- pugui aconseguir que palestins, israelians, libanesos, sirians, drusos, cristians, membres d'Al Fatha i de Hezbollaz...parin unes hores la guerra i els actors  representin l'obra?. 
La salut d'en Sam s'esgota i el seu jove company de lluites contra el govern de la França que va acollir a Sam ha de rendre el relleu i endinsar-se a la guerra del Líban per fer realitat un somni.
L'autor, periodista a Liberation, a Le canard enchaînè,  i corresponsal de guerra a Irlanda del Nord, Líban, Iraq, Afganistan sap de què parla, i"fica" el lector enmig del que va ser la destrucció de "la Suissa d'Orient".